Hindistan'ın Cemmu ve Keşmir bölgesinde yer alan Pahalgan'da 7 Mayıs'ta gerçekleşen ve 26 sivilin ölümüyle noktalanan terör saldırısının ardından Pakistan ve Hindistan savaşın eşiğine geldi.
Saldırılar başlamadan önce 4 Mayıs’ta, Türk Donanması’na ait TCG Büyükada savaş gemisinin, liman ziyaretleri çerçevesinde Pakistan’ın Karaçi Limanı’na ulaştığı bildirilmişti. TCG Büyükada, gerilimin zirve yaptığı 7 Mayıs’ta Karaçi Limanı'ndan ayrıldı.
Öte yandan Hint ordu sözcüsü, Pakistan tarafından gerçekleştirilen saldırılarda, Türkiye üretimi silahlı insansız hava aracı (siha) modellerinin kullanıldığını iddia etti.
Hükümet yetkilileri, saldırılar kapsamında 36 farklı noktada yaklaşık 300 ila 400 arası insansız hava aracı ile hava sahası ihlali girişiminde bulunulduğunu aktardı.
Yaşanan çatışmalar süresince, Türkiye'nin İslamabad’a savunma desteği sağladığı iddiaları, Hint kamuoyunda Ankara’ya yönelik tepkileri artırdı. Ankara, bu iddiaları kesin bir dille reddetti.
Bu gelişmelerin ardından Hindistan'da, 'Türkiye’yi Boykot Et' kampanyası başlatıldı.
Peki, bu kampanyanın detayları nedir, Türk ekonomisine zarar verebilecek bir potansiyele sahip midir?
TURİZM: "KAN VE REZERVASYON BİRLİKTE AKMAZ..."
Hindistan'ın önde gelen basın kuruluşlarından News18 India'nın bildirdiğine göre Türkiye, Hindistanlı turistlerin en çok tercih ettiği destinasyonlardan biri konumunda. Ancak Türkiye’nin Pakistan yanlısı duruşu sonrası, Ixigo, EaseMyTrip ve Cox & Kings gibi önde gelen Hintli seyahat firmaları Türkiye’ye yapılan rezervasyonları askıya aldı.
Ixigo CEO’su Aloke Bajpai, ThePrint’e yaptığı açıklamada şunları söyledi:
“Bu dönemde tüm Hint halkının ortak duygularına saygı göstererek Türkiye, Azerbaycan ve Çin’e uçuş ve otel rezervasyonlarını askıya aldık. Kan ve rezervasyon birlikte akmaz.”
Ayrıca, Hindistan Seyahat Acenteleri Derneği (TAAI) de üyelerine, Türkiye turlarının tanıtımını ve satışını durdurmaları çağrısında bulundu.
2024 yılında Türkiye, turizmden 61.1 milyar dolar gelir elde etti (bir önceki yıla göre yüzde 8.3 artış). Aynı yıl 62.2 milyon turist ülkeyi ziyaret etti (yüzde 9 artış), kişi başı ortalama harcama ise 972 dolar oldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre, 2023’te Türkiye’yi 330 bin Hintli turist ziyaret etti. Bu rakam 2014’te sadece 119.503 idi.
TİCARET 'ELMA' İLE SINIRLI DEĞİL
2022-2023 döneminde Hindistan ile Türkiye arasındaki ikili ticaret hacmi 13.81 milyar dolar seviyesindeydi. Türkiye’den Hindistan’a petrol ürünleri, nükleer reaktör parçaları ve çeşitli mallar ihraç edildi. Ancak boykot hareketi, örneğin Pune’deki tüccarların Türk elmalarını boykot etmesi gibi eylemlerle şimdiden hissediliyor.
ANI haber ajansına göre, Pune kentindeki tüccarlar Türk elmalarını boykot etmeye başladı. Tarım Ürünleri Pazarlama Komitesi (APMC) pazarında elma satıcısı olan Suyog Zende, şu açıklamayı yaptı:
“Türkiye'den elma alımını durdurduk. Artık Himaçal, Uttarakhand, İran ve diğer bölgelerin ürünlerini tercih ediyoruz. Bu karar, vatanseverlik görevimizle ve ülkemize olan desteğimizle örtüşüyor.”
YATIRIMLAR NE DURUMDA?
Hindistan’daki Türk yatırımları 210.47 milyon dolar, Türkiye’deki Hindistan yatırımları ise yaklaşık 126 milyon dolar seviyesinde. Ancak iki ülke arasında artan diplomatik gerilim, hem mevcut iş birliklerini hem de gelecekteki yatırım projelerini tehdit ediyor. Bu durum, uzun vadede ekonomik ilişkilerin yanı sıra diplomatik bağların da zayıflamasına yol açabilir.
2,3 MİLYAR DOLARLIK İPTAL
Hindistan'ın, geçen yıl, 2.3 milyar dolarlık bir gemi inşa sözleşmesini iptal ettiği biliniyor. Söz konusu anlaşma, Hindistan Donanması için beş adet filo destek gemisinin inşasını ve TAİS konsorsiyumu tarafından mühendislik ve tasarım desteği sağlanmasını öngörüyordu. Bu iptal, Türk savunma sanayii için ciddi bir finansal kayıp anlamına geliyor.
HAVALİMANI KRİZİ
Öte yandan, Milliyetçi Şiv Sena partisi, Mumbai’deki Chhatrapati Shivaji Maharaj Uluslararası Havalimanı’nın yer hizmetlerini yürüten Türk firmasının sözleşmesinin iptal edilmesini talep etti. Konuyla ilgili protestoya öncülük eden Şiv Sena milletvekili Murji Patel, şu ifadeleri kullandı:
“Türkiye, Pakistan’a yardım ediyor. Bu şirket burada nasıl kazanç elde edebilir? Buradan kazandıklarıyla Pakistan’a destek oluyorlar. Buna izin veremeyiz.”
Murji Patel
BOYKOT ÇAĞRISI BÜYÜYOR
Hint turizm sektörünün önde gelen şirketleri, sosyal medya kullanıcıları ve siyasetçiler, Türkiye’nin Pakistan’a İHA desteği sağladığı iddialarına sert tepki gösterdi.
Hindu milliyetçisi Şiv Sena (UBT) partisinin lideri ve Rajya Sabha milletvekili Priyanka Chaturvedi, Türk Turizm Bakanlığı’nın Hindistanlı turistlere yönelik “seyahatlerinizi iptal etmeyin” çağrısına sosyal medya platformu X üzerinden şöyle yanıt verdi:
“Hayır Türkiye, Hindistanlılar turizme para harcayıp bu gelirin Pakistan’ı silahlandırmak için kullanılmasına izin vermeyecek. Turistinizi başka yerde arayın, bizim paramız kan parası değildir.”
Himaçal Pradeş eyaletinden Kongre Partisi milletvekili Kuldeep Singh Rathore ise Türkiye’den yapılan ithalatın derhal yasaklanması çağrısında bulundu. Rathore, Türkiye’yi “diplomatik ihanetle” suçlayarak, Hindistan’ın 2023 depremi sırasında “Dost Operasyonu” ile yaptığı yardımı hatırlattı:
“Elma ve diğer Türk mallarının ithalatı derhal durdurulmalı. Vatandaşlarımız da Türk ürünlerini ve turizmini boykot etmelidir. Ulusal güvenliğimizi tehdit edenlere yardım eden hiçbir ülkeye iyi niyet göstergemizin devam etmesine izin veremeyiz.”